Полезни статии
< Всички Теми
Принтирай

Система за Имена на Домейни (DNS) – Основни видове записи

Системата за Имена на Домейни (DNS) е критичен компонент на интернет инфраструктурата! Тя „превежда“ имена на домейни в IP адреси и обратно. DNS записите се използват за съхраняване на информация за домейн и свързаните с него ресурси. Това включва IP адреси, пощенски сървъри и друга информация.

Нека разгледаме основните видове DNS записи и техните употреби.

A запис:
Записът A, известен също като „адресен запис„, се използва за свързване на име на домейн към IP адрес. Например, ако въведете името на домейна „tutorial.com“ в уеб браузър, DNS системата ще потърси А записа. Тоест, IP адреса свързан с това домейн име. Този тип запис е от съществено значение за уеб сърфиране и други дейности, свързани с мрежата.

CNAME запис:
Записът CNAME, познат още като „канонично име“ и се използва, когато трябва да се пренасочи един или повече поддомейни към конкретен домейн или към друг поддомейн. Адресът, към който пренасочвате, се нарича още каноничен (реален) адрес. CNAME записите са известни също като „псевдоними“, защото са създадени за удобство на потребителите. Те могат да посочват специфична функция на адреса (като поща, ftp и т.н.) или за съкращаване на дълъг уеб адрес.

MX запис:
MX запис или „запис за обмен на поща“ се използва за указване на имейл сървъра, отговорен за приемането на имейл съобщения за домейна. Когато някой изпрати имейл до домейн, имейл сървърът на подателя ще използва MX записа, свързан с домейна, за да определи къде да изпрати съобщението. Този тип запис е от съществено значение за управлението и работата на комуникацията чрез имейл.

NS запис:
NS запис или „запис на сървър за имена“ се използва за указване на авторитетните сървъри за имена за домейн. Когато се направи DNS заявка, тя отива към сървърите за имена посочени в NS записа. Те се запитват, за да преобразуват името на домейна в IP адрес. Този тип запис е от съществено значение за функционирането на DNS системата.

PTR запис:
PTR запис или „обратен запис“ най-общо казано работи по обратния начин на A записа. Записът A свързва името на вашия домейн с IP адрес, докато PTR записът свързва IP адрес с име на домейн. Те работят независимо един от друг, но често се случва име на домейн да съответства на конкретен IP адрес и същият IP адрес да има PTR запис, сочещ обратно към същия домейн.

TXT запис:
TXT запис или „текстови запис“ се използва за съхраняване на произволни текстови данни, свързани с домейна. Този тип запис често се използва за съхраняване на информация като SPF записи, които се използват за предотвратяване на имейл спам, като те указват кои имейл сървъри са упълномощени да изпращат имейли от името на конкретен домейн.

DNS записите са основен компонент на интернет инфраструктурата. Разбирането на тези типове записи и техните употреби са изключително важни за управлението и функционирането на домейна ви.

Table of Contents
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да ви предоставим по-качествена услуга. Ако продължите да използвате сайта ни, се съгласявате с това.