Полезни статии
< Всички Теми
Принтирай

Как да управлявам DNS записите на моят домейн в cPanel?

  1. Влезте в своя cPanel акаунт.
  2. От главната страница, намерете и кликнете върху „Zone Editor“
  1. В това меню се показават всички ваши домейни, както и опцията да добавяте/редактирате DNS записи. За да управлявате DNS зоната на даден домейн, кликнете върху „Manage“
  1. От следващата страница, може да редактирате или изтриете всеки един съществуващ запис. От падащото меню „Add Record“ може да добавите нов.

Има различни видове DNS записи, някои от най-важните са:

„A“ (Аddress) – Това е най-важният запис, без него вашият уебсайт няма как да работи! Той указва какъв е IP адреса на хостинг сървъра в който се намира той.

„MX“ (Мail eXchanger) – Този запис указва кой е вашият имейл (пощенски) сървър. Когато изпращате/получавате електронна поща, този запис указва къде трябва да бъде подадена кореспонденцията.

„TXT“ (Text) – Това е най-общо казано текстови запис. Има различни предназаначения и позволява свободен текст да бъде добавян в DNS зоната на домейн.


„CNAME“ (canonical name) – С няколко думи, този запис позволява създаването на псевдонимни адреси. Най-често се използва за да се насочи някой поддомейн (subdomain) към същият IP адрес какъвто има основният.

Пример: „test.turorial.bg. 14400 CNAME tutorial.bg.“

Този запис указва, че накъдето и да е насочен „tutorial.bg“, на там е насочен и „test.tutorial.bg“. Предимството е, че ако в бъдеще смените сървър или неговото IP, нужно е само да обновите „A“ записа на „tutorial.bg“, вички CNAME записи по подразбиране ще сочат към новият IP адрес

  1. След като изберете какъв тип запис желаете да добавите, зареждат се полета в които да въведете нужните данни.

TTL (Time To Live) – Това е стойност (секунди) която пределя колко време да се съхранява/кешира информация. В конкретния случай, колко секунди да се пази кеш на DNS записите от запитващият (resolver) сървър. По подразбиране, стойността е „14400“

Важно! cPanel съзадава за ваше улеснение всички основни DNS записи автоматично. Ако изтриете случйно запис или желаете да върнете DNS зоната в предичното й състояние, ползвайте опцията „Reset Zone“ от менюто „Actions

Table of Contents
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да ви предоставим по-качествена услуга. Ако продължите да използвате сайта ни, се съгласявате с това.